lunes, 13 de noviembre de 2017

COM FOMENTAR LA LECTURA EN ELS NINS 
I ELS SEUS BENEFICIS

Són molts els pares que mostren la seva preocupació per crear un bon hàbit lector en els seus fills. Comencem quan són petits a contar molts contes als nostres fills, però moltes vegades quan ells aprenen a llegir aquest moment desapareix i ho acabem substituint per la televisió o la tableta. És molt important continuar contant o inventant contes als nostres fills al llarg de tota l’educació primària. A mesura que es facin grans podem contar el conte nosaltres i alguns dies ens poden contar un conte ells. També és molt enriquidor que no sempre sigui la mateixa persona qui conti el conte, aquest fet fa que els nostres fills escoltin formes diferents de narrar contes. Un conta-contes a una biblioteca pot ser molt interessant i una forma de relacionar-se amb altres nins.

Explicar un conte als nostres fills té uns beneficis incalculables:
·         Estimula la memòria, atenció, imaginació i creativitat.
·         Desenvolupa el llenguatge, ampliant el vocabulari.
·         Potencia l’expressió i la comunicació.
·         Aprenen a escoltar amb atenció i estar en silenci.
·         Millora el coneixement espai-temporal.
·         Facilita la resolució de problemes.
·         Crea vincles afectius.
·         Incrementa la comunicació i confiança entre pare/mare – fill.
·         Transmeten valors com l’amistat, empatia, lleialtat, etc.
·         Ensenyen a identificar emocions.
·         Ajuden a realitzar-se personal i socialment.
·         Ajuden als nins/es a entendre que hi ha diferents formes de veure el món.


La psicòloga Letícia Asenjo ens diu que és molt important crear un vincle i trobar un moment en exclusiva per contar un conte als nostres fills. La importància del conte de “bona nit” ens fa crear una rutina per anar a dormir que ajuda a relaxar-nos i a tenir un bon son, a diferència de la televisió i les tabletes que amb el llum que desprenen els exciten.

CREAR L’HÀBIT LECTOR
És molt important ser un model  pels nostres fills, no hi ha res millor que predicar amb l’exemple. Si els nins s’acostumen a veure’ns des de petits llegint llibres, segur que a ells els hi entra la curiositat i ganes de fer el mateix que vosaltres. També és fonamental crear un bon ambient per a poder practicar la lectura, una bona il·luminació, comoditat i tranquil·litat.

Hem de tenir en compte que hi ha lectures adequades a cada edat. Quan són petits són més adequats aquells llibres que tenen moltes il·lustracions, degut a que els criden més l’atenció i els ajuden a imaginar-se la història. Però a mesura que es fan grans és necessari respectar els seus gustos i ritme a l’hora d’escollir les lectures. No hem de tenir perjudicis quan ells escullen una lectura, un còmic o una revista, poden ser lectures d’allò més interessants. Acudir a biblioteques ens permet que els nostres fills tenguin un ampli ventall de possibilitats on escollir a l’hora que ens estalviem un gran cost econòmic.

FONTS D’INFORMACIÓ
A internet tenim una gran font d’informació. Allà podem trobar planes web amb molts de contes al nostre abast, com per exemple:

Així com també les planes web o xarxes socials de les llibreries o biblioteques públiques ens informen de les activitats que realitzen o ens fan recomanacions de llibres nous.

Activitats a biblioteques de palma.

Direccions de biblioteques palma


ALTRES PLANES D’INTERÈS


No hay comentarios:

Publicar un comentario